Browsing Category

Klassisk ballett

Klassisk ballett

Ikke ballerina, nei. Eller kanskje?

Sommeren 2012 sa Jeanette til mamma at jeg burde prøvdemeg på Ballettskolen ved Den Norske Opera.
Da hadde jeg trent klassisk i to år ved Norsk Ballettinstitutt. I starten med Kjerstin Kartrud, deretter med Igor Ivanov, tidligere solist og pedagog ved Operaballetten. Senere også med Larissa Savenkova, også tidligere solist og pedagog ved Operaballetten.
Jeg var motvillig men lot meg overtale; jeg tenkte at ok, da får jeg testet nivået i forhold til de andre, men noen form for tro på at jeg kunne komme inn hadde jeg ikke.

Stort ble sjokket da vi fikk beskjeden: Jeg er velkommen til å starte der. Først på et lavere nivå, men dersom alt går etter planen så kunne jeg flyttes til min egen aldersgruppe fra nyåret.

Det ble et gedigent dilemma. “Man sier ikke «nei» til Operaen” sa Jeanette. Og det er jeg egentlig ganske enig i. Det ble en vanskelig uke. Tanken var lokkende og stor. Tenk, lille jeg som får lov til å gjøre dette. De fra Operaen fortalte at det har skjedd kun én gang før, for en del år siden, at de har tatt inn en som var så “gammel” som jeg. En i 12-års alderen.

Å begynne på Operaen virket å kunne gi meg masse muligheter, men den lukket også en del dører samtidig. Det viktigste for meg var at jeg følte at det blir vanskelig å kombinere det med trening hos 2Dance. Med andre ord så måtte jeg omtrent kutte ut 2Dance, siden det var for lite tid, og tidene for trening kolliderte irriterende mye.

Det greide jeg ikke. Så vi takket så høflig som vi kunne for tilbudet, og jeg ble der jeg følte jeg hører til aller best.

Sommeren 2015 fikk jeg muligheten til å stå på scenen ved den Norske Opera og danse klassisk ballett. Da som elev ved Den Norske Ballettskolen. Selv om det var “kun” en familieforestilling, var følelsen av å kunne stå på en slik scene, og å stå på DEN scenen, overveldende. Jeg må innrømme at jeg stilte meg spørsmålet om hvorvidt min avgjørelse fra 2012 var riktig eller ikke. Jeg stoppet opp og brukte litt tid på det, plukket ting fra hverandre igjen, og kom til konklusjonen:

Ja, og nei. Jeg ønsker stå på Operascenen som danser, men ikke som ballerina.